Kentsel Dönüşümün Amacı
Ülkemiz, geçtiğimiz yüzyılda 90′ a yakın büyük depremde binlerce can kaybına ve milyarlarca zarara uğradı.
Çevre Şehircilik Bakanlığı başta deprem olmak üzere afet tehlikelerine karşı 2012 yılında , ” Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ”nu çıkardı.Kanunla birlikte Kentsel Dönüşüm adeta bir seferberlik haline geldi.Ve afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi, can ve mal kayıplarını önlemek öncelikli hedef olarak belirlendi.
Ayrıca hayat kalitesini artırmak, çevreye duyarlı yerleşimler oluşturmak ve yarınlara da marka şehirleriyle öne çıkan bir Türkiye inşa etmek, kentsel dönüşümün diğer önemli amaçlarını oluşturmaktadır.
Kentsel Dönüşümün İlk Adımı Nedir?
Kentsel dönüşüm için öncelikle yaşadığımız binanın risk tespitini yaptırmamız gerekiyor.
Risk Tespiti İçin Çoğunluk Gerekiyor mu?
Bina risk tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmaz.Kat maliklerinin birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile tespit yapılır.
Risk Tespitini Kim Yapacak ?
Bina Risk Tespiti’ni ; bakanlıkça lisans verilmiş kurum veya kuruluşlara yaptırabilirsiniz.Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ‘de bu konuda yardımcı olmaktadır.(lisanslı kuruluşlara www.kentseldonuşum.gov.tr ‘den ulaşabilirsiniz.)
Kentsel Dönüşümle İle İlgili Kime Danışabilirim?
Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ‘ne ,İstanbul, İzmir ve Bursa’ da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri ile diğer illerde Çevre ve şehircilik İl Müdürlükleri ‘ne danışabilir ya da Alo 181 hattını arayabilirsiniz.